proza

Kako se kalio pisac

Nakon što Balzaku Jubilarni 100ti naučenjak u Literaturi reče da se mane ćorava posla, rešio Balzak da izvrši skok u pisanje. Dok je prelazio ogradu Le Pont Neuf, primeti da je reka neobično duga i duboka.
„Gle, kako Sena obale svoje vezuje! – ¨zadivi se Balzak, te odustade od prvobitne namere i posveti se poslu romanopisca.
S druge strane, Kami je napadao samo SREDIŠTE praćen povorkom seljaka izAlžira od kojih se svaki osećao kao stranac u Parizu. Dvadeseti (isto tako jubilarni) izdavač ugleda ga  kako mu po devedesetsedmi put istim putem namrgođen dolazi i reši da pozove Wermacht radi zaštite. Roman je bio nečitljiv! – A i ovi iz Paris – Soir tvrde da će učiniti isto. – tešio se izdavač – Dajem glavu da je tako!

Tad Alber napade Pariz s pokretom Otpora, slomi le Paris – Soir i s Alžircima zasede u kafanče Café de Flore. Zbog Sunca.
Baš kada se velikanu sve to izdogađalo, umirao je (tu i tamo neke..) Harms . Iz apsurdnih razloga, u iščekivanju skore smrti, doputovao je u komunističku Srbiju, s hiljadu rubalja u džepu koje je dobio zarad odštete zbog pretrpljenog straha u bitci za Lenjingrad. Čim ugleda izdavača, zalepi mu rublje na čelo i reče: “Gde si, Puškine!”
Tad Harms pade. A izdavač ustade i reče:
– Sedite.
Advertisement
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s